Huis kopen in Nieuwegein en Maarssen met NHG in 2024

Als je op het punt staat om een huis te kopen in Nieuwegein of Maarssen, is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens iets waar je zeker rekening mee moet houden. Een huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie kan je als huizenkoper voordelen opleveren. En …. goed nieuws: de NHG grens gaat per 1 januari 2024 omhoog naar € 435.000. Voor mensen die de woning willen verduurzamen is zelfs meer mogelijk. Met energiebesparende voorzieningen wordt de NHG-grens in 2024 € 461.100.

Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
De NHG is een garantie die je kunt krijgen wanneer je een hypotheek afsluit voor de aankoop van een woning. Deze garantie biedt bescherming in het geval van financiële tegenvallers, zoals arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of echtscheiding. Als je hierdoor je je hypotheeklasten niet meer kunt dragen, dekt de NHG het verschil tussen de resterende hypotheekschuld en de opbrengst van de verkoop van de woning. De NHG grens is de maximale koopsom voor een woning waarvoor je een hypotheek met NHG kunt afsluiten. Dit betekent dat wanneer je een huis wilt kopen dat hoger is dan dit bedrag, je geen aanspraak kunt maken op de voordelen van NHG. Voor woningen die onder deze grens vallen, kun je eventueel profiteren van lagere rentetarieven en de extra zekerheid die NHG biedt.

Voordelen van NHG voor huizenkopers
De voordelen van NHG zijn duidelijk. Het biedt niet alleen bescherming in geval van financiële tegenvallers, maar het kan ook resulteren in lagere hypotheekrentes. De lagere rentetarieven maken je maandelijkse hypotheeklasten lager en kunnen over de gehele looptijd van je hypotheek aanzienlijke besparingen opleveren. Bovendien is NHG een teken van verantwoord lenen, wat gunstig kan zijn voor de acceptatie van je nieuwe hypotheek.

Kun je in Nieuwegein een huis kopen met NHG?
Ja, je kan in Nieuwegein nog een huis kopen met NHG. Het laatste kwartaal van 2023 betaalde je in Nieuwegein gemiddeld de volgende prijzen voor een woning:
voor een appartement: € 294.604
voor een tussenwoning: € 425.153
voor een hoekwoning: € 429.952
voor een 2-onder-1 kap woning: € 585.850
voor een vrijstaande woning: € 787.500

Kun je in Maarssen een huis kopen met NHG?
Ja, je kan in Maarssen ook nog een huis kopen met NHG. Het laatste kwartaal van 2023 betaalde je in Maarssen (Stichtse Vecht) gemiddeld de volgende prijzen voor een woning:
voor een appartement: € 346.756
voor een tussenwoning: € 440.561
voor een hoekwoning: € 467.519
voor een 2-onder-1 kap woning: 796.429
voor een vrijstaande woning: € 825.250

De NHG voor jou?
De NHG grens is dus best een belangrijk aspect waar je als huizenkoper in en rond Nieuwegein en Maarssen rekening mee kan houden. Bij het kopen van een huis biedt het niet alleen financiële bescherming, maar het kan ook financiële voordelen opleveren. Het is raadzaam om goed te kijken of NHG relevant is voor jouw situatie. Win hiervoor advies in bij één van onze financieel adviseurs, wij zoeken dit graag voor je uit.