Automatisch minder betalen

Als eerste van de grote banken gaat de Rabobank de renteopslag (ook bekend als risico-opslag) automatisch aanpassen wanneer dat mogelijk is. Een verlaging kan financieel gunstig zijn. Nu moeten hypotheekhouders er nog zelf om vragen.

Gezond

Tien, twintig of dertig jaar zijn heel normale termijnen om aan een hypotheek vast te zitten. Dat wil niet zeggen dat er in al die jaren helemaal niks gebeurt. Regelmatig even checken of je hypotheek nog passend en gezond is, is daarom geen overbodige luxe.

Schuld

Neem alleen al de renteopslag, ook wel risico-opslag genoemd. Door meer rente te rekenen dan alleen de basisrente verzekeren banken zich namelijk tegen het risico van klanten die niet de hele schuld terug kunnen betalen. Bijvoorbeeld omdat hun huis minder waard is geworden.

Zelf actie ondernemen

Dit risico wordt kleiner naarmate iemand meer heeft afgelost of – zoals nu vaak het geval is – een huis meer waard wordt. Dan wordt het risico voor de bank kleiner, waardoor de renteopslag kan dalen. Kan, want met name de grote geldverstrekkers zijn niet zo happig om dit aan hun klanten te vertellen. Daarvoor zul je zelf actie moeten ondernemen.

Nog verder verlagen

Dit kan overigens behoorlijk lonend zijn en honderden tot duizenden euro’s per jaar aan aflossing schelen. Geld dat je bijvoorbeeld weer in het huis kunt steken om die zogenaamde schuld/waarde-verhouding nog lager te krijgen en de renteopslag nog verder te verlagen.

Stilzwijgen

De Consumentenbond voert al enige tijd actie tegen dit stilzwijgen, maar de Rabobank is nu als eerste om: per 1 december krijgen hypotheekklanten van de bank vanzelf een rentewijziging voorgeschoteld wanneer de schuld/waarde-verhouding gunstiger uitvalt voor bank én klant. Onder het motto: ‘Waarom zou je een opslag betalen voor een risico dat er niet is?’ Of de overige banken volgen, is niet bekend.

Lonende moeite

Ondertussen blijft het zo dat wanneer je als hypotheekhouder kunt aantonen dat je huis meer waard is geworden, bijvoorbeeld aan de hand van de actuele WOZ-waarde (te vinden op www.wozwaardeloket.nl), de hypotheekverstrekker de renteopslag kan aanpassen. Vraag hier naar bij je eigen geldverstrekker of financieel adviseur. Het loont vaak de moeite.