De vraag op de Nieuwegeinse woningmarkt

U leest continue in de media dat er een enorm woningtekort in Nederland is. En waarschijnlijk hoort u deze verhalen ook in uw familie en/of vriendenkring. In de plaats Nieuwegein is dit helaas niet anders. Er is een groot aantal woningzoekers en het aanbod is beperkt. Dat Nieuwegein in trek is, snap ik. Het is een leuke plaats om in te wonen, heeft een hoog voorzieningenniveau, ligt centraal en is van alle kanten goed bereikbaar. Maar wat laten de cijfers zien? Waar is men naar op zoek? Ik vertel u graag meer over de woningvraag in Nieuwegein.

Hoeveel mensen zijn op zoek naar een woning in Nieuwegein?
Als wij kijken naar de maanden mei, juni, juli en augustus 2020 zien wij dat er ruim 9.000 zoekers op Funda.nl serieus op zoek zijn naar een koopwoning. Funda onderscheidt hierin ‘de serieuze zoeker’ en de zogenaamde ‘funzoeker´(mensen die het gewoon leuk vinden om huizen te bekijken). Het aantal van 9.000 zoekers betreft de categorie van de serieuze zoekers.
Deze 9.000 serieuze zoekers hebben over het algemeen een keus uit ongeveer 300 woningen. Dit betekent dat er slechts voor 3,3% van de zoekers aanbod is voor een woning. Wij kunnen dus zeggen dat er in Nieuwegein veel vraag is en weinig aanbod.
Verreweg de meeste zoekers willen graag een woonhuis. De afgelopen 4 maanden waren ruim 6.600 mensen hiernaar op zoek en voor de appartementen waren totaal 2.400 zoekers actief.

Batau het populairst in Nieuwegein
De meest populaire wijk in Nieuwegein is Batau, zowel Zuid als Noord. Bijna 4.000 huizenzoekers zoeken hier naar een woning. Ruim 2.200 voor Batau Zuid en bijna 1.800 voor Batau Noord. De wijk Batau is al jaren een favoriete en populaire woonwijk in Nieuwegein. De wijk is in de jaren ’70 en ’80 opgezet, heeft veel diversiteit in woningtypen en is een erg groene woonwijk. Verder ligt het prijsniveau van de woningen in de wijk over het algemeen iets hoger dan het gemiddelde in Nieuwegein. Het aanbod voor de 4.000 zoekers is zeer beperkt; er stonden ongeveer 40 huizen te koop, wat betekent dat voor maar 1% van de zoekers in Batau aanbod is.
Na Batau Zuid en Noord zien wij dat de wijken Doorslag, Galecop en Jutphaas favoriet bij zijn de zoekers.

Veel zoekers tot 400.000 euro
Ruim 65% van de zoekers zoekt een woning tot 400.000 euro. Vooral tussen de prijsklasse van 250.000 euro en 350.000 euro is de vraag erg groot. Een ander opvallend punt is dat het overgrote deel van de zoekers op zoek is naar 4 kamers of meer. Als we dit uitsplitsen in appartementen en woningen dan kan ik het volgende concluderen:
Voor woonhuizen is de wens over het algemeen dat de woningen 5 kamers bevatten en een gebruiksoppervlakte van 100-125m2 hebben; En bij appartementen zijn 4 kamers en een woonoppervlakte van 75-100m2 erg in trek.

Ik heb getracht u inzicht te geven van de vraag naar woningen in Nieuwegein. Ik heb een algemeen en gemiddeld beeld voor u geschetst en heb gebruik gemaakt van onze eigen gegevens, de NVM cijfers en die van Funda. Bent u benieuwd naar de vraag van woningzoekers en wat dit specifiek betekent voor uw woning? U kunt mij natuurlijk altijd hierover bellen (030-6076060) of mij een mail sturen (rob@moenmakelaars.nl).

Hartelijke groet, Rob Moen
Nieuwegein, 1 september 2020