Stappen om je huis te verduurzamen (deel 1)

Je leest het overal: stijgende energieprijzen, torenhoge energierekeningen en huishoudens die lastig kunnen rondkomen. En overal is het het gesprek van de dag. Toch wil ook ík even de tijd nemen om je bij te praten over de mogelijkheden van het verduurzamen van je woning. Hiermee kan je de energiekosten enigszins binnen de perken houden en het is goed voor het milieu. In dit artikel nemen we je mee door verschillende opties, hoe isoleer je bijvoorbeeld het huis en welke energiebesparende maatregelen kan je zoal nemen voor een toekomstbestendig en duurzaam huis.

Spouwmuur isoleren:
gemiddelde kosten € 2.000, gemiddelde besparing € 800 per jaar

Vooraf aan het implementeren van allerlei nieuwe energiebronnen zoals zonnepanelen of een warmtepomp, moet de woning de warmte kunnen vasthouden. Zonder isolatie tussen de spouw kan gemiddeld al snel 20 à 25% van de warmte verloren gaan. Het isoleren van de spouwmuur wordt gedaan door verschillende materialen, zoals EPS korrels of glaswol. Hier zit wel een prijskaartje aan. De kosten van muurisolatie moeten ten opzichte van de besparingen over de lange termijn wel voor je lonen. De kosten kunnen nogal variëren, idem het rendement, maar het feit is dat het isoleren van de spouwmuur met isolatie je een aanzienlijke besparing oplevert.

Schuin dak isoleren:
gemiddelde kosten € 5.000, gemiddelde besparing € 1.200 per jaar

Warmte stijgt en kan via een schuin dak op de bovenverdieping gemakkelijk de woning verlaten, wat al snel een veel hogere energierekening tot gevolg heeft. Als een stop om het warmteverlies van het huis tegen te gaan, is het isoleren van een schuin dak dan ook zeer aan te bevelen. Een beetje doe-het-zelver kan via de binnenkant tegen het schuine dak isolatie aanbrengen. Om het dak-isoleren af te werken kan je gipsplaten gebruiken en stuc. Zo hoeft zelf het dak isoleren niet al te duur te zijn, omdat veel van de dakisolatie-kosten zit in arbeidsloon. Verder liggen veel van de dakisolatie-kosten in de keuze van materialen, kwaliteit en de isolatiewaarde. Hierin kan gekozen worden voor glaswol tot complete kant en klare geïsoleerde dakplaten. Met energieprijzen die steeds hoger worden is het dak laten (of zelf) isoleren een investering die de zeker de moeite waard kan zijn.

Zonnepanelen plaatsen:
gemiddelde kosten € 4.000, gemiddelde besparing € 500 per jaar

Zonnepanelen op het dak van huizen zie je tegenwoordig steeds meer. Het plaatsen van zonnepanelen brengt wel wat vragen met zich mee. Bijvoorbeeld hoeveel zonnepanelen er nodig zijn en welke afmetingen aan zonnepanelen er passend zijn voor een dak. Een juiste monteur / installatiebedrijf helpt je hierbij op weg. Vanuit financieel oogpunt is het belangrijk om te kijken of je een lening voor zonnepanelen nodig hebt of niet. Het totaalplaatje voor zonnepanelen kan namelijk behoorlijk oplopen.
Een grote hoeveelheid aan zonnepanelen kan ervoor zorgen dat je honderden euro’s op jaarbasis bespaart. En nu kan zelfs de BTW bij installatie teruggevorderd worden. Zonnepanelen op je eigen huis kent een terugverdientijd van 6 à 7 jaar. Wat deze duurzame investering nog eens zeer aantrekkelijk maakt.

Meer te nemen stappen
In dit artikel heb ik slechts een paar mogelijkheden geschetst om de woning te verduurzamen. Mijn collega zal in zijn volgende artikel ook nog een paar mogelijkheden de revue laten passeren. Een ander punt waar ik nu nog even bij wil stil staan, is de financiering van dit kostenplaatje. Het e.e.a. kan namelijk best een aardig kostenplaatje gaan worden.

Subsidie?
Het is goed om eerst te bekijken of je in aanmerking komt voor subsidie als je van plan bent om je huis te isoleren of een warmtepomp aan te schaffen. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is een subsidie voor het nemen van duurzame maatregelen zoals het isoleren van je woning en de aanschaf van een warmtepomp. Op de website van de overheid, www.rvo.nl lees je hierover meer. Het duurzaamheidsloket van de gemeente Nieuwegein, www.nieuwegein.nl kan je ook van allerlei informatie voorzien. En als je nog twijfelt welke maatregelen je wilt gaan toepassen, dan kan je ook altijd op www.verbeterjehuis.nl allerlei informatie terugvinden.

Financiering
Naast subsidies zijn er ook voordelige leningen die je kunt aanvragen om je huis energiezuiniger te maken. Ook is het bij verschillende geldverstrekkers mogelijk om energiebesparende maatregelen extra mee te financieren bij de hypotheek. Zo zou het kunnen zijn dat je tot 106% van de waarde van je huis mag lenen. Hoe dat precies voor jou uitpakt, zou je het beste met je hypotheekadviseur kunnen bespreken. Deze kent jouw persoonlijke situatie en kan je hierover informeren.

Ben je van plan om je woning duurzaam te verbouwen? Dan zijn wij als Garantiemakelaar een goede adviseur. Wij kunnen je koppelen aan een hypotheekadviseur voor het financieringsadvies. En mocht er een extra hypotheek nodig zijn, dan heb je ook een taxatie van de woning nodig. Maar ook een inzage in de waardeontwikkeling van je woning bij bepaalde investeringen kan prettig zijn. Kortom, neem gerust contact op als je meer wilt weten.

Hartelijke groet,
Dennis Wentink