Nieuwbouw in Nieuwegein

Het is en blijft een van de favoriete onderwerpen tijdens een verjaardagsfeest, een etentje met vrienden of tijdens het sporten … het kopen of verkopen van je woning. De oververhitte woningmarkt draagt nu ook aan deze gesprekken een stevig steentje bij. Iedereen heeft wel een mening over het woningtekort en kennen de positieve en negatieve verhalen. Om de druk van de markt te halen roepen wij als NVM makelaar al langere tijd dat er gebouwd moet worden. Tijdens Prinsjesdag heeft de NVM aandacht gevraagd voor het woningprobleem en aangedrongen op nieuwbouw. Daarom neem ik u dit keer mee in dit verhaal.

Prinsjesdag
Tijdens Prinsjesdag heeft de NVM aandacht gevraagd voor de woningmarkt. Zij deden dit met het volgende statement:
MEER PERSPECTIEF VOOR WONINGZOEKENDEN
De vraag naar woningen is al jaren veel groter dan het aanbod. Honderdduizenden Nederlanders, van jong tot oud, kunnen geen geschikte woning vinden – en de prijzen stijgen tot recordhoogtes, wat veel frustraties oplevert in deze oververhitte markt.
Maar welk perspectief bieden we al die woningzoekenden? Wat bieden we onze grootouders of ouders die graag een aangepaste woning willen; onze kinderen of kleinkinderen die toe zijn aan een betaalbare eigen plek; en ook uzelf die wellicht een woning zoekt die past bij uw huidige situatie?
Dat zijn de signalen die wij als NVM en makelaar, met ruim 4.400 aangesloten makelaars/taxateurs de grootste organisatie van makelaars en taxateurs, dagelijks horen. En waarbij wij helaas meer mensen moeten teleurstellen dan we aan een woning kunnen helpen.
‘Bouwen, bouwen, bouwen’ roepen we al lange tijd in koor. Maar gaat het er nu echt van komen? De beste match tussen consument, prijs en locatie is van groot belang voor een bestendige woningmarkt. Meer regie vanuit het Rijk en prestatieafspraken tussen alle overheden én marktpartijen zijn cruciaal om te zorgen dat het tekort niet nog verder oploopt.
Als de overheid vandaag de handschoen oppakt, kan er een einde aan de schaarste komen en bieden we echt perspectief aan alle woningzoekenden. We kunnen niet langer wachten. Kom op, doen!

Nieuwbouwwoningen in het derde kwartaal van 2021
Twee weken geleden kwam de NVM weer met de kwartaalcijfers. Hieruit kwam naar voren dat de gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning in het derde kwartaal van 2021 gestegen is naar € 455.000. Dit is een stijging van 14% ten opzichte van het derde kwartaal 2020.
Verder hebben alle NVM-makelaars tezamen bijna 8.000 nieuwbouwwoningen en bouwkavels verkocht, dit is een daling van 15% vergeleken met een jaar eerder. Het aantal nieuwbouwwoningen dat nieuw op de markt kwam, is met 7.400 woningen maar liefst 28% lager dan een jaar eerder. De helft van het te koop staande nieuwbouw bestaat uit appartementen. De grootste vraag is echter naar grondgebonden woningen.

Nieuwbouw in Nieuwegein
Als u mijn mening vraagt, hebben wij het binnen de gemeente Nieuwegein nog niet zo slecht. Nieuwegein was jaren geleden al vooruitstrevend en was een van de eersten gemeenten bij de zogenaamde ‘transformatieprojecten’. Zo werden leegstaande kantoren in Nieuwegein voorzien van een nieuwe bestemming en werden vooral nieuwe woonappartementen gecreëerd. Dit bood veel kansen voor de starters in onze regio. Ook nu zet de bouwtrend in Nieuwegein door; Blokhoeve, Rijnhuizen en natuurlijk alle plannen rondom/in het centrum. Ook bij verschillende inbreidingslocaties, locaties binnen bestaand stedelijk gebied die gebruikt worden voor woningbouw, zien wij ontwikkelingen en staat de gemeente Nieuwegein hier open voor.

De voor- en nadelen van nieuwbouw
Een bestaande woning is vaak al gezellig ingericht en heeft zo z’n charme, maar een nieuwbouwwoning kun je natuurlijk meer naar je eigen hand zetten. Om u te helpen bepalen of een nieuwbouwwoning bij u past, noem ik enkele voor- en nadelen.
Als voordeel van een nieuwbouwwoning is dat de woning natuurlijk heerlijk fris en nieuw opgeleverd wordt en dat de woning voldoet aan alle bouweisen en comfort van nu. De woning kunt u helemaal naar eigen smaak inrichten en de eerst komende tijd heeft u aan het onderhoud van de woning weinig tot geen kosten. Verder heeft u beduidend lagere energiekosten aangezien de woningen tegenwoordig natuurlijk beter geïsoleerd zijn, voorzien zijn van dubbelglas en andere energiezuinige maatregelen.
Het nadeel van een nieuwbouwwoning is dat u de koopbeslissing vanaf een tekening en/of 3D impressie moet nemen. Verder moet u lang, gemiddeld een jaar, wachten voordat de nieuwbouwwoning klaar is en in deze tijd kunt u te maken hebben met dubbele woonlasten (uw nieuwbouwwoning en uw huidige woning). Voor de complete inrichting van de woning en tuin moet u wel extra kosten maken. De omgeving en buurt van de nieuwbouwwoning is vaak de eerste tijd nog kaal en een bouwput.

De trends in nieuwbouw
In welke stijl een nieuwbouwwoning ook gebouwd wordt, vaak voldoet deze dan wel aan de eisen van 2021. We zien dus nu vooral open leefruimtes, grote raampartijen en de industriële look terugkomen. Verder blinken de nieuwbouwwoningen natuurlijk ook uit in duurzaamheid, energiezuinigheid of zelfs nul-op-de-meter. Slim-wonen is een onderdeel dat bij nieuwbouw meteen geïntegreerd wordt. Door middel van je telefoon bedien je de verschillende toestellen en de verlichting (eventueel op afstand) in je woning.

Een paar projecten uitgelicht
Rijnhuizen
Een van de grotere nieuwbouwprojecten vind plaats in ‘Rijnhuizen’. Totaal mogen in deze wijk 2.500 woningen komen. De ligging van de wijk aan het Merwerdekanaal is natuurlijk prachtig. En Fort Jutphaas en kasteel Rijnhuizen geven de wijk ook een mooie historie mee. Zo wordt de van oorsprong kantorenwijk in de toekomst een prachtige nieuwe woonwijk midden in Nieuwegein. Oude kantoorpanden worden omgebouwd tot appartementen. En aan het Merwerdekanaal komen bijvoorbeeld luxe woningen. Op de website van de gemeente Nieuwegein vind je onder het onderdeel Rijnhuizen alle informatie omtrent de ontwikkelingen in dit gebied (www.nieuwegein.nl/rijnhuizen).

De binnenstad, centrum van Nieuwegein
In de binnenstad van Nieuwegein, City, worden er naar verwachting 1.600 – 2.000 woningen gebouwd. Op verschillende locaties in het centrum vindt deze ontwikkeling plaats. De diversiteit in nieuwbouw is groot, zo is er voor elke inkomensklasse en leeftijdsgroep wat wils. Sommige projecten staan al in de steigers zoals Point of View. En op andere plekken wordt nog hard aan de aanpassingen van de bestemmingen gewerkt. Op de projectwebsite City Nieuwegein – City Nieuwegein (city-nieuwegein.nl) vindt u een overzicht van alle projecten en hun actuele status.

De transformatie van de Dukatenburg
Aan de Dukatenburg in Batau-Noord in Nieuwegein hebben twee langdurig leegstaande kantoorpanden nu plaats gemaakt voor de bouw van twee nieuwe wooncomplexen. In totaal zijn hier nu 66 vrije sector huurappartementen gerealiseerd, waarvan eind oktober de inschrijving start en de oplevering van de appartementen begin 2022 plaatsvindt. De appartementen zijn voor alle leeftijden geschikt en inschrijven voor deze huurappartementen kan via Mae Apartments – Nieuwegein (mae-apartments.nl)

Nieuwbouw iets voor u?
Of een nieuwbouwwoning voor u interessant is, is een keuze die u zelf moet maken. Uiteraard kan ik of een van mijn collega’s u hierbij altijd helpen, bijvoorbeeld bij de afweging van de voor- en nadelen en/of een advies over de investering en de mogelijke waarde van uw bestaande woning. Wilt u hier meer informatie over, bel mij dan gerust (030-6076060),dan kijken wij even met u mee.

Met vriendelijke groet,
Rob Moen