Hoe koop je een woning in de oververhitte markt van Nieuwegein?

Een nieuw huis kopen. Het hoort leuk te zijn, maar is erg lastig in deze tijd. Wij snappen dat het voelt als een mission-impossible! Want hoe ga je in deze tijd op huizenjacht? De zoektocht, er bij zijn voordat het huis is verkocht, het overbieden, geen mogelijkheid tot bezichtigen in verband met te veel belangstelling. Hoe blijf je alle stress de baas en slaag je wel? Ik geef je graag wat tips.


Hoe oververhit is de Nieuwegeinse woningmarkt?

Voordat ik los ga met mijn tips, geef ik graag nog een kleine samenvatting van de Nieuwegeinse woningmarkt. De laatste drie maanden zijn er 8.600 serieuze zoekers op de Nieuwegeinse woningmarkt actief. Dit zijn veel zoekers vanuit Nieuwegein zelf, maar ook vanuit Utrecht, IJsselstein en gekgenoeg Rotterdam en Amsterdam. Wij zien momenteel dat zoekers die eerst alleen in Utrecht op zoek waren, nu ook Nieuwegein in hun zoektocht meenemen. Dit komt waarschijnlijk door het hoge voorzieningenniveau en de goede bereikbaarheid van Nieuwegein. Voor alle zoekers is de spoeling dun, er zijn maar 290 woningen voor hun beschikbaar. Dat betekent dat circa 3% van de zoekers slaagt bij het kopen van een woning.

Tip 1: Een goede voorbereiding.
Wil je niet misgrijpen als je jouw droomwoning hebt gezien? Zorg dan dat je goed voorbereid bent en maak een afspraak bij een financieel- of hypotheekadviseur. Ga niet zelf rommelen met allerlei berekeningen op het internet. Maar neem echt de tijd en ga langs bij een adviseur. Zo weet je precies wat je mogelijkheden zijn en kom je in het proces niet voor verrassingen te staan. Wist je dat als je kunt aantonen dat je hypotheekmogelijkheden hebt, je een voorsprong opbouwt ten opzichte van andere zoekers? Jij bent immers beter voorbereid, weet wat je kunt lenen en dat biedt de verkoper zekerheid en vertrouwen. Zo heb je een streepje voor!

Tip 2: Schrijf je in als zoeker.
Het is bijna een dagtaak om alle woonwebsites, social media kanalen en Funda in de gaten te houden. Dit kan makkelijker en beter. Schrijf je bij een makelaar in als zoeker en je ontvangt het nieuwste woningaanbod welke aan jouw wensen voldoen. Deze ontvang je dan vaak overzichtelijk in je e-mail. Hierdoor zie je jouw droomwoning vaak net even eerder dan het bijvoorbeeld op Funda staat en kun je meteen een bezichtiging inplannen.

Tip 3: Huis gezien, bel voor een bezichtiging.
Als je een leuk en passend huis hebt gezien en deze zou je graag willen bezichtigen, dan is is het slim om meteen te bellen voor het plannen van een bezichtiging. Dit gaat vaak sneller dan wanneer je een e-mail stuurt.

Tip 4: Neem een aankoopmakelaar!
Heb je je al ingeschreven als zoeker, maar grijp je nog steeds mis? Of wil je gewoon graag geholpen en ontzorgd worden? Overweeg dan om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar begeleidt je van A tot Z met de aankoop van jouw droomwoning. Één van de voordelen is dat een aankoopmakelaar weet wat er speelt bij gewilde woningen en soms informatie heeft over woningen die nieuw op de markt zijn of pas later op Funda verschijnen. Dit vergroot je kans enorm.

Ik snap dat het voor kopers van een woning op dit moment niet leuk is om de woningmarkt te betreden. Maar het kan echt lukken! Wil je jouw aankoopkans vergroten, kan je ons altijd bellen voor een afspraak tijdens een van onze spreekuren. Wij helpen je graag op weg.

Tot volgende maand!
Hartelijke groet, Dennis Wentink

Nieuwegein, 13 oktober 2020