Het verbouwen van je woning

Kiest u voor zwart of wit. De fiets of de auto? Zoet of zuur? Heeft u voorkeur voor een wintersport of een zonvakantie? Verbouwen of verhuizen? Het maken van een keuze is soms heel makkelijk en snel duidelijk, maar soms kan het ook een zware afweging zijn. Wikken en wegen, voordelen en nadelen tegen elkaar wegstrepen … u kan uw hoofd erop breken. In deze column neem ik u mee met de keuze ‘verbouwen’.

U gaat uw woning verbouwen
Eigenlijk bent u ontzettend blij met uw huis en uw woonomgeving. U hebt leuke buren, u kent de weg in uw buurtsupermarkt, uw kinderen gaan in de buurt naar school en uw sportmaatje wilt u ook niet missen. Met de keuze van het verbouwen van uw woning, houdt u al deze voordelen!
Let wel op dat een verbouwing niet altijd mogelijk is. Zo heeft u soms te maken met regelgeving en moet u in sommige gevallen een vergunning aanvragen. Via de website www.omgevingsloket.nl kunt u checken of u daadwerkelijk een vergunning moet aanvragen. En via deze site kunt u dan ook de eventueel benodigde vergunning aanvragen. Ook de website van de gemeente Nieuwegein helpt u al op weg: www.nieuwegein.nl/inenomhethuis. Zoek dus vooraf goed uit wat mag en wat niet.

Het financieren van de verbouwing
Het verbouwen van uw woning kan qua bedrag best oplopen. Heeft u dat bedrag niet op uw spaarrekening, dan is het mogelijk een verbouwing te financieren met een hypotheek. Om te bepalen hoeveel u kunt meefinancieren, wordt de waarde van de woning na de verbouwing als uitgangspunt genomen. Deze waarde wordt door een onafhankelijke makelaar/taxateur vastgesteld, aan de hand van een taxatierapport. Dit doet de taxateur met een door u opgestelde en ingevulde verbouwingsspecificatie. Hierin geeft u een opgave van de geplande verbeteringen aan uw woning en de bijbehorende kosten.

Wat kunt u financieren?
Het kan zijn dat de verbouwing die u wilt laten uitvoeren niet de waarde oplevert die u als bedrag investeert in de verbouwing. U moet er dan rekening mee houden dat de verbouwing mogelijk niet volledig met een hypotheek gefinancierd kan worden.
Gaat u een verbouwing doen die zorgt voor meer ruimte (zoals een uitbouw of dakkapel), dan zorgt dit meestal voor een goede waardestijging. Vaak betekent dit dat u de kosten mee kunt financieren in een hypotheek. Maar een verbouwing van keuken of badkamer zorgt vaak maar voor een gedeeltelijke waardestijging. En dit kan betekenen dat u eventueel een stukje moet aanvullen met spaargeld.

Uw situatie
Hierboven heb ik u een algemeen beeld geschetst van het financieren van een verbouwing. Het is echt raadzaam om u hierover vooraf goed te laten adviseren door een financieel adviseur. Samen met deze financiële expert brengt u uw persoonlijke situatie in kaart en kunt u kiezen voor de optie die het beste bij u past.

Tip: Duurzaam en energiezuinig verbouwen
Met het maken van uw verbouwplannen kunt u misschien ook kijken naar de mogelijkheden om uw huis duurzamer en energiezuiniger te maken. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan zonnepanelen, een warmtepomp, HR++-glas of isolatie. Uw woning wordt hier vaak meer waard van én uw energierekening daalt. En last but not least geven sommige banken hiervoor zelfs een rentekorting.

Tip: Toekomstbestendig verbouwen
Als u al een jaartje ouder wordt, kijk dan ook eens of u uw woning meteen klaar kunt maken voor de toekomst. Dit zorgt ervoor dat u zolang mogelijk kunt blijven wonen in uw eigen huis. Wij worden immers steeds ouder en de overheid geeft steeds minder geld uit aan voorzieningen. Heerlijk en comfortabel wonen wordt dus meer en meer onze eigen verantwoordelijkheid. De aanpassingen hoeven nog niet meteen heel groot te zijn, maar misschien kunt u bij de verbouwing van het toilet, keuken en badkamer er al wel een beetje rekening mee houden.

Ik hoop u een beetje op weg te hebben geholpen en dat u wat met onze tips kan. Bij een verbouwing komt best wat kijken en hier moet u goed over nadenken. Wij kunnen u hierbij helpen, met bijvoorbeeld een taxatierapport en/of een advies over de investering en de mogelijke waardestijging van uw woning. Wilt u hier meer informatie over, bel mij dan gerust dan kijken wij even met u mee.

Hartelijke groet,
Dennis Wentink