De Corona-crisis en de Nieuwegeinse woningmarkt

Ik had het met u willen hebben over de Open Huizen Dag, maar deze was door de Corona-crisis geannuleerd. Vandaar nu een column over de Corona-crisis en de Nieuwegeinse woningmarkt. Want gebeurt er momenteel nog wel wat in deze woningmarkt? Zijn er überhaupt nog kopers? Hoe staat het met de huizenprijzen? Moet ik doorgaan met het kopen van een woning? Hoe vinden de bezichtigingen plaats? Veel vragen in deze onzekere tijd. Ik neem u graag even mee in onze ervaringen van de afgelopen 2,5 week.

Verkoper en koper: groot deel zet hun verhuisplannen door.
Uit onze klantcontacten blijkt dat een groot deel van de potentiële woningverkopers en kopers hun woonplannen niet in de ijskast zetten. Ze zijn vaak al langere tijd bezig met het kopen en/of verkopen van een woning en willen door.
Er stond de laatste tijd natuurlijk ook een enorme druk op de huizenmarkt, waardoor de vraag naar huizen nu niet ineens verdwijnt. Je moet immers wonen, mensen overlijden, mensen gaan scheiden en starters willen op zichzelf gaan wonen.
Een kleine groep zet hun verhuizing wel even on-hold. Hun gevoel bij de huidige situatie is gewoon niet goed of (een deel van) hun inkomen is onzeker of weggevallen.

Website bezoek
Een belangrijke graadmeter op de Nederlandse woningmarkt is het bezoekersgedrag op Funda.nl. De eerste week van de crisis daalden de bezoekersstatistieken met 15%. Maar dat was echt tijdelijk. De dagen erna werd deze daling al gecorrigeerd. Deze tijdelijke dip op Funda hebben wij in kleinere omvang op onze website waargenomen. Momenteel laat onze website juist een groei zien, waarschijnlijk omdat het voor kopers mogelijk is om vanuit onze website een virtuele bezichtiging door de woning te doen.

Het bezichtigen van een woning.
Het aantal aanvragen voor een bezichtiging van een te koop staande woning is afgenomen. Afhankelijk van het woningtype en de prijsklasse denk ik dat er momenteel circa 20—45% vraaguitval is, maar dit is nog ruimschoots voldoende. Waar voorheen 20 mensen kwamen kijken, komen er nu bijvoorbeeld 13. Maar eigenlijk kunnen wij wel stellen dat deze kijkers bijzonder serieus zijn. Zij hebben zich eerst goed voorbereid met de virtuele bezichtiging. En als de woning dan aanspreekt, willen de zoekers de woning ook ‘echt’ bekijken en ervaren. Wij doen nog steeds bezichtigingen met potentiële kopers uiteraard wel binnen de richtlijnen van het RIVM.

Worden de woningen nog verkocht?
Ik kan wel zeggen dat de Nieuwegeinse woningmarkt na 2,5 week Corona-crisis goed doorloopt. De woningen die wij sinds deze tijd te koop hebben aangeboden, worden verkocht. Voor zowel appartementen als woningen in allerlei prijsklassen zie ik nog interesse bij kopers. Er is nog steeds een enorme krapte op de woningmarkt waardoor er gemiddeld nog boven de vraagprijs voor een huis wordt betaald. Ook voor de woningen die wij net hebben aangemeld en waarvoor wij de bezichtigingen nog moeten doen, heb ik er alle vertrouwen in dat wij een koper vinden.

De verwachtingen voor de komende tijd.
De komende weken moeten gaan vertellen wat er verder gaat gebeuren op de Nieuwegeinse woningmarkt. Feit is dat de woningkrapte er nog steeds is. Verder liet de hypotheekrente vorige week ook een lichte stijging zien, dus dit kan er ook voor gaan zorgen dat mensen nu doorpakken om een woning te kopen. En last but not least is het vooral nu juist fijn als je huis echt je thuis is. Een fijne plek die je rust en veiligheid biedt in deze spannende tijd. En dat is ook wat waard.

Ik heb u hierboven een algemeen beeld gegeven van de Nieuwegeinse woningmarkt. Mocht u meer willen weten over uw specifieke situatie op de huidige huizenmarkt … bel me dan gerust op. De komende weken starten wij weer met een flink aantal nieuwe woningen, misschien zit hier iets passends voor u bij. Volgende maand zal mijn collega Dennis Wentink de column voor u verzorgen. Tot die tijd, pas goed op u zelf en blijf gezond.

Hartelijke groet, Rob Moen
Nieuwegein, 2 april 2020