De beste tijd om je huis te verkopen

Wat is nu de beste tijd om je huis te verkopen? Ik denk dat als je dat aan een willekeurig persoon vraagt, dat je al snel ‘de lente’ als antwoord terugkrijgt. Maar vraag je het aan mij, dan vertel ik u dat elk jaargetijde een goed begin is om je huis in de verkoop te zetten. Ik denk wel dat elk seizoen zijn specifieke voor- en nadelen heeft. Maar feit is dat er altijd kopers op de woningmarkt zijn en dat er altijd weer nieuwe kopers hun zoektocht starten. Zeker in deze huidige markt!
Hoewel de natte sneeuw, de regen en de kou ons zeker nog geen lentegevoel geeft, vertel ik toch graag meer over het verkopen van je woning in de lente.

De voordelen van starten in de lente
Onderzoek heeft uitgewezen dat wij als mens in het voorjaar gewoon meer energie hebben en zin hebben nieuwe uitdagingen. Het begint dus bij iedereen een beetje te ‘kriebelen’ en zo kunnen de eerste verhuisgedachtes ontstaan. Door deze verhuiskriebels zijn er meer mensen met verhuisplannen en bevinden zich meer kopers voor jouw woning op de markt.
Bijkomend voordeel is ook dat in de lente het licht altijd zorgt voor een fijne lichtinval in huis. Hierdoor krijgt u mooie en lichte foto’s van de ruimtes in uw huis en heeft u dus een prachtige woningpresentatie.

De nadelen van starten in de lente
Ik denk dat het eerlijk is om ook de nadelen van het starten met de woningverkoop in de lente te benoemen. In de lente komen over het algemeen altijd meer woningen in de verkoop, waardoor u met uw woning natuurlijk meer concurrentie hebt.
En verder is het vaak nog niet helemaal groen in uw tuin of uw woonomgeving. De bloei van planten en bomen is soms pas net gestart.

Tip: maak buitenfoto’s met mooi weer en als alles ‘groen’ is
Ik schreef het al in de inleiding dat het niet uitmaakt in welk seizoen u uw woning in de verkoop zet. Elk seizoen heeft zijn eigen voor- en nadelen voor het te koop zetten. En elk seizoen heeft kopers. Ik zou u alleen wel een tip willen geven als u zeker weet dat u ergens het komend jaar uw woning gaat verkopen. Laat dan in ieder geval uw buitenfoto’s al maken met mooi weer en als uw tuin/balkon/omgeving mooi groen is.

Open Huizen Dag 1 april 2023
Bij de start van de lente organiseert de NVM ook altijd haar landelijke Open Huizen Dag. Dit jaar vindt deze op 1 april 2023 plaats. Tussen 11 en 15 uur kan je als koper zonder het maken van een afspraak diverse woningen bekijken. Met de laatste landelijke Open Huizen Dag op 1 oktober 2022 deden ruim 13.200 woningen mee. Bijna 1 op de 3 woningen die te koop stond, was te bezichtigen. Een heerlijke dag dus om je oriënteren op de woningmarkt.

Nu starten met de verkoop van je woning?
Als je op korte termijn wilt starten met de verkoop van je woning, is het misschien een idee om dit nu meteen op te pakken. Zo kan je nog profiteren van je deelname aan de Open Huizen Dag op 1 april a.s. en maak je een optimale start met de verkoop van je woning. Er is nu ook een groep kopers actief die willen kopen. De oplopende inflatie lijkt zich enigszins te stabiliseren. Men weet wat men netto aan loon in 2023 overhoudt. Het energieplafond is duidelijk en de prijzen dalen. En de verwachting is nu weer dat de hypotheekrente gaat stijgen. Al met al kunnen dit redenen voor een koper zijn om juist binnenkort hun slag te slaan.

Wilt u hier meer informatie over, bel mij dan gerust (030-6076060) dan kijken wij even met u mee.

Hartelijke groet,
Dennis Wentink